SM-finalen i bandy 1912 spelades mellan IFK Uppsala och Djurgårdens IF. Matchen på Råstasjön slutade oavgjort, 1-1, och det blev aldrig något omspel. 1912 är enda gången som det svenska mästerskapet i bandy delats mellan två klubbar. Nu, efter 110 år, spelas en uppvisningsmatch mellan de båda klassiska föreningarna för att minnas det omspel som aldrig blev av. Matchen spelas på klassiska Östermalms IP den 19/2 kl. 17.30.
1912 års bandyfinal hade skjutits upp flera gånger och en bra bit in i mars började det bli bråttom att hitta en plats med sjöis som höll. Till sist bestämdes det att matchen skulle spelas på Råstasjön i Solna den 17 mars. Isen var inte tjock, men den ansågs hålla och klockan 13.00 blåste domaren Axel Ahlberg till spel.
De regerande mästarna från Uppsala tog ledningen efter en halvtimmes spel genom lagets ledargestalt, Sune Almkvist, framspelad av Hans Lindman. Djurgården och vänsterinnern Gunnar Säwensten kvitterade därefter en bit in i andra halvlek innan isen blev så vattensjuk att det knappt gick att spela. I slutet av matchen ansågs isen vara nära att brista och när Ahlberg väl blåste av densamma stod det alltjämt 1-1. Vårens ankomst omöjliggjorde omspel, varför båda klubbarna tilldelades SM-guldet. 1912 är enda gången som det svenska mästerskapet i bandy delats mellan två klubbar.
IFK Uppsala tog under sin storhetstid tolv SM-guld. Det första 1907 och det senaste 1933. Idag spelar IFK i division 3 och motståndarna Djurgården i division 1. Vi har pratat med en av IFK Uppsalas ledare, Christian Gerecht.
– Hur kommer det sig att den här matchen spelas överhuvudtaget?
– Det är faktiskt Djurgårdens initiativ. De kontaktade mig för nästan ett år sedan tror jag och berättade om idén. Då, precis som nu, var vi mitt uppe i en pandemi så det var ju väldigt osäkert hur det skulle bli. Men självklart gillade vi i IFK Uppsala idén. Vi är ju ett lag med mycket historia och tradition så det känns naturligt att vi vill vara med och fortsätta skriva bandyhistoria!
– Och hur förbereder man sig inför en ”SM-final”?
– Hehe, ja att vara förberedda är kanske inte riktigt vår starkaste gren i IFK Uppsala. Vi spelar i division 3 just nu och där krävs inte lika stora förberedelser som det gör i högre divisioner. Den längsta bortamatchen vi har är Stockholm. Men till en sådan här match taggar man ju som spelare till extra mycket givetvis.
– Tror ni att det blir en stor publik?
– Vi hoppas på några hundra i alla fall. Våra supportrar är lätträknade, men vi får hoppas på att Djurgården drar lite publik. Det är ju ändå deras hemmaplan.
– Djurgården spelar i division 1. Hur ser ni på era chanser?
– Det gör dom. Jag ser ändå våra chanser som helt okej. Säsongen innan pandemin drog igång vann faktiskt vi i IFK Uppsala division 2 överlägset och kunde gått upp till division 1, men valde att stanna kvar i tvåan. Vi spelade även en cup som hette Victor Cup den säsongen. Vi gick till semifinal och slog ut några division 1-lag på vägen. Självklart vilar favoritskapet på Djurgården, men vi hoppas kunna ge dom en match alla fall.